Kryssloggen 13 juni 2015 • Uppdaterad 14 juni 2015

Det lilla kryssningsfartyget Serenissima besöker Helsingör

Förra sommaren, den 24 juli, besökte det lilla kryssningsfartyget Serenissima Helsingborg. på söndag, den 14 juni, är det dags för ett besök i Helsingör. Redan klockan sju på morgonen ska man lägga till vid Kongekajen. Ombord finns omkring ett hundratal brittiska passagerare. De flesta av dessa kommer att delta i en tretimmars rundtur i Helsingör centrum, samt ett besök på Kronborg.

Tjugo minuter i tolv börjar en konsert med Helsingörs Pigegarde på kajen framför fartyget. Man spelar fram till Serenissimas avgång mot Köpenhamn 12.30.

Serenissima började karriären som Harald Jarl på anrika Hurtigruten. Fartyget byggdes på Trond Mekaniske Verksted i Trondheim och jungfruresa till Kirkenes från Bergen gick på midsommarnatten 23 juni 1960.
Harald Jarls gjorde sin sista resa på Hurtigruten den 20 oktober 2001.
Efter en tid som hotellfartyg såldes båten till Elegant Cruises i juli 2002 och namnet ändrades till Andrea. På Uddevalla-varvet blev skeppet ombyggt till kryssnings- och expeditionsfartyg. Andrea kryssade därefter i Östersjön, längs norska kusten, i Medelhavet och Antarktis. Bolaget Elegant Cruises gick i konkurs 2009 och tre år senare köptes Andrea av Volga Cruises.

En av de fyra största hytterna, nummer 701. Skeppet totalrenoverades på Solinbrodogradnja Shipyard i kroatiska Split. I april 2013 började man kryssa i Medelhavet under det nya namnet M/S Serenissima.

Besättning är 55 personer. Nautikerna kommer från Kroatien, men de som arbetar med hotell, restaurang och underhållningen är från Makedonien, Ryssland och Ukraina.

På de fem passagerardäcken finns plats för 107 resenärer i 59 hytter, ingen av dessa är identiska och de har en golvyta på mellan 10 till 26 kvadratmeter.
Fartyget är på 2 598 brutto, 87,4 meter långt, 13,3 meter brett och har ett djupgående på 4,8 meter. Kryssningsfarten anges till 14 knop.


  • Tomand

    Detta är nog ett av de minsta kryssningsfartyg.Har sjäv haft förmånen att kryssa med världens största kryssningsfartyg(ALLURE OF THE SEAS)