{"error":"not found"}
{"error":"not found"}
Annons:

Testa Google Friend Connect på hd.se!

Text: Sören Karlsson

Nu kan du ta med dig ditt sociala nätverk till hd.se! Sedan någon timme ligger Googles tjänst Friend Connect ute på hd.se – nere under annonserna i spalten längst ut till höger. Gå gärna dit och lägg till din profil!

Vad är då Friend Connect?

Annons:

Det är ett försök att göra sajten lite personligare och lite mer social. Det enklaste sättet att beskriva den här funktionen är att den gör det möjligt att ta med sig sina vänner och kontakter ut på de vanliga webbsidorna, som till exempel hd.se eller någon blogg. Från och med nu kan man alltså bli medlem på hd.se via Friend Connect – har du ett konto på Google, Yahoo, OpenID eller AIM går det med ett enda klick. Du behöver inte logga in på en extern plattform för att hålla koll på ditt nätverk. I stället följer ditt nätverk dig, när du besöker sidor på webben som lagt till Friend Connect.

Och varför ska man använda det här på hd.se?

Tanken är att man som besökare på hd.se på ett enkelt sätt ska kunna komma i kontakt med andra besökare och få en uppfattning om vilka andra sajter dessa besöker. Fler funktioner är på gång, som till exempel möjligheten att diskutera nyheter och tipsa andra besökare om bra innehåll. Vi ska titta på det och se om och hur det kan passa in i vår miljö. Det är helt nytt och ärligt talat är det här en läroprocess även för oss på hd.se-redaktionen.

Men det är spännande att testa den här sortens sociala funktioner på en stor sajt som hd.se. Kan den här sortens tjänster göra den ganska slutna gamla sortens sajter mer sociala är mycket vunnet – för oss och för våra besökare.

Men som sagt: det är nytt, vi gör det här för att testa och vill gärna ha feedback! Lämna dina synpunkter i kommentarsfältet nedan!

Andra har redan skrivit mer och bättre om Google Friend Connect än jag:

Google själva, naturligtvis

Next Generation Internet

Mindpark

Nätkoll


 • Pingback: Tänk om alla tidningar skulle vara öppet sociala… · Mindpark()

 • Bra initiativ av HD!
  Jag har nu blivit medlem nr 51…
  Jag förstår att det är ett experiment, så jag vill vara komma med ett par ”pepåkanden”
  Jag kunde inte pinga ett inlägg jag skrev i min blogg Jönsson experimenterar, men kanske missförstod jag artikelförfattaren.

  Det tog tid att bli medlem:
  Fotot var jag tvungen att redigera(ingen stor sak)
  Sen tog det tid att redigera min Google profil(jag visste inte ens att jag hade en sådan)

  Sen måste jag bekänna, att jag inte riktigt förstår vitsen med att vara anonym i ett socialt forum. Hur ska mina bekanta i Nordvästra Skåne kunna hitta mig, om jag
  presenterar mig som ”mojjesnuff”?

  Jag har studerat några av medlemmarna före mig, och det är övervägande journalister och webbkunniga. Inget fel i det. Men det är naturligtvis inte dessa som en tidning vill nå i längden. I ett inledningsskede är det naturligtvis fullt acceptabelt.

  Sammanfattningsvis:
  Gratulationer och lycka till, jag är imponerad av ert initiativ!
  Bästa hälsningar
  Lars Jönsson

 • Bra initiativ av HD!
  Jag har nu blivit medlem nr 51…
  Jag förstår att det är ett experiment, så jag vill vara komma med ett par ”pepåkanden”
  Jag kunde inte pinga ett inlägg jag skrev i min blogg Jönsson experimenterar, men kanske missförstod jag artikelförfattaren.

  Det tog tid att bli medlem:
  Fotot var jag tvungen att redigera(ingen stor sak)
  Sen tog det tid att redigera min Google profil(jag visste inte ens att jag hade en sådan)

  Sen måste jag bekänna, att jag inte riktigt förstår vitsen med att vara anonym i ett socialt forum. Hur ska mina bekanta i Nordvästra Skåne kunna hitta mig, om jag
  presenterar mig som ”mojjesnuff”?

  Jag har studerat några av medlemmarna före mig, och det är övervägande journalister och webbkunniga. Inget fel i det. Men det är naturligtvis inte dessa som en tidning vill nå i längden. I ett inledningsskede är det naturligtvis fullt acceptabelt.

  Sammanfattningsvis:
  Gratulationer och lycka till, jag är imponerad av ert initiativ!
  Bästa hälsningar
  Lars Jönsson

 • Bra initiativ av HD! Jag har nu blivit medlem nr 51… Jag förstår att det är ett experiment, så jag vill bara komma med ett par “pepåkanden” Jag kunde inte pinga ett inlägg jag skrev i min blogg Jönsson experimenterar, men kanske missförstod jag artikelförfattaren. Men på ett annat ställe i HD kunde jag se, att mitt inlägg blivit ”pingat”. Gå in under HD–>Blogg–>Länkar–>Senaste kommentarer. Jag skyndade mig att komplettera mitt inlägg…

  Kanske kan jag här tillåta mig att att komma med en pedagogisk pekpinne. Artikelförfattaren hade rätt i att det gick att ”pinga” ett inlägg till artiklen. Men han nämnde inte att man då skulle behöva Gå in under HD–>Blogg–>Länkar–>Senaste kommentarer. Så bör man nog inte göra… De flesta(i varje fall jag) förknippar ”pingla” med Twingly. Men detta var inget ”twingly-ping”. Försök att göra det så enkelt som möjligt för era läsare, tycker Jönsson!

  Det tog tid att bli medlem: Fotot var jag tvungen att redigera(ingen stor sak) Sen tog det tid att redigera min Google profil(jag visste inte ens att jag hade en sådan)

  Sen måste jag bekänna, att jag inte riktigt förstår vitsen med att vara anonym i ett socialt forum. Hur ska mina bekanta i Nordvästra Skåne kunna hitta mig, om jag presenterar mig som “mojjesnuff”?

  Jag har studerat några av medlemmarna före mig, och det är övervägande journalister och webbkunniga. Inget fel i det. Men det är naturligtvis inte dessa som en tidning vill nå i längden. I ett inledningsskede är det naturligtvis fullt acceptabelt.

  Sammanfattningsvis: Gratulationer och lycka till, jag är imponerad av ert initiativ! Bästa hälsningar Lars Jönsson

 • Bra initiativ av HD! Jag har nu blivit medlem nr 51… Jag förstår att det är ett experiment, så jag vill bara komma med ett par “pepåkanden” Jag kunde inte pinga ett inlägg jag skrev i min blogg Jönsson experimenterar, men kanske missförstod jag artikelförfattaren. Men på ett annat ställe i HD kunde jag se, att mitt inlägg blivit ”pingat”. Gå in under HD–>Blogg–>Länkar–>Senaste kommentarer. Jag skyndade mig att komplettera mitt inlägg…

  Kanske kan jag här tillåta mig att att komma med en pedagogisk pekpinne. Artikelförfattaren hade rätt i att det gick att ”pinga” ett inlägg till artiklen. Men han nämnde inte att man då skulle behöva Gå in under HD–>Blogg–>Länkar–>Senaste kommentarer. Så bör man nog inte göra… De flesta(i varje fall jag) förknippar ”pingla” med Twingly. Men detta var inget ”twingly-ping”. Försök att göra det så enkelt som möjligt för era läsare, tycker Jönsson!

  Det tog tid att bli medlem: Fotot var jag tvungen att redigera(ingen stor sak) Sen tog det tid att redigera min Google profil(jag visste inte ens att jag hade en sådan)

  Sen måste jag bekänna, att jag inte riktigt förstår vitsen med att vara anonym i ett socialt forum. Hur ska mina bekanta i Nordvästra Skåne kunna hitta mig, om jag presenterar mig som “mojjesnuff”?

  Jag har studerat några av medlemmarna före mig, och det är övervägande journalister och webbkunniga. Inget fel i det. Men det är naturligtvis inte dessa som en tidning vill nå i längden. I ett inledningsskede är det naturligtvis fullt acceptabelt.

  Sammanfattningsvis: Gratulationer och lycka till, jag är imponerad av ert initiativ! Bästa hälsningar Lars Jönsson

 • Pingback: Veckans länktips - 6 December 2008 | Gunnar R Johansson()

 • Pingback: Det brinner i knutarna at Same Same But Different()

 • Pingback: Google Friend Connect och Facebook Connect visar på framtidens community « EPiServer Polopoly Sharepoint CMS blogg()

 • Ulf Hagbo

  Mmm… Superenkelt! HD är ju bara så bra.

 • Ulf Hagbo

  Mmm… Superenkelt! HD är ju bara så bra.

 • Intressant koncept, men jag ställer mig ändå några frågor rörande nyttan. Men jag kan ha missat något, så återkoppla gärna!

  * Våra nyhetssajter är så breda i sitt innehåll, så jag ser inte riktigt nyttan av att veta vilka andra som följer HD.se. Det är ju i princip alla boende i Helsingborg. På NA.se är det i princip alla boende i Örebro osv.

  * Effekten blir klart bättre på en mindre sajt (som exempelvis http://www.kajak.nu som har GFC)) eller på en privat blogg med nischat innehåll. Då är det ju plötsligt intressant att interagera med läsarna – eftersom vi sannolikt har samma smala intresse.

  * Man kan tänka sig att det skulle funka på specialsidor på våra sajter, men jag är faktiskt tveksam.

  * Google skriver att omröstningar, diskussioner m.m kommer. Också det känns suveränt för mindre sajter, men för våra nyhetssajter vill vi ju göra mer med dessa funktioner. Vi vill ju oftast lyfta fram de mest kommenterade nyheterna, automatiskt lyfta fram inlägg, vinnaren i en omröstning osv. Då bör vi nog ha funktionerna i vårt CMS för full funktion eller vad tror du?

  * Högerspalten på HD.se är dessutom väldigt seg på min dator nu när GFC är på plats. IE kraschar också ofta när jag klickar i gadgeten. Firefox på datorn hemma laddade vid flera tillfällen inte ens klart högespalten.
  Är det något som ni också har märkt?

 • Intressant koncept, men jag ställer mig ändå några frågor rörande nyttan. Men jag kan ha missat något, så återkoppla gärna!

  * Våra nyhetssajter är så breda i sitt innehåll, så jag ser inte riktigt nyttan av att veta vilka andra som följer HD.se. Det är ju i princip alla boende i Helsingborg. På NA.se är det i princip alla boende i Örebro osv.

  * Effekten blir klart bättre på en mindre sajt (som exempelvis http://www.kajak.nu som har GFC)) eller på en privat blogg med nischat innehåll. Då är det ju plötsligt intressant att interagera med läsarna – eftersom vi sannolikt har samma smala intresse.

  * Man kan tänka sig att det skulle funka på specialsidor på våra sajter, men jag är faktiskt tveksam.

  * Google skriver att omröstningar, diskussioner m.m kommer. Också det känns suveränt för mindre sajter, men för våra nyhetssajter vill vi ju göra mer med dessa funktioner. Vi vill ju oftast lyfta fram de mest kommenterade nyheterna, automatiskt lyfta fram inlägg, vinnaren i en omröstning osv. Då bör vi nog ha funktionerna i vårt CMS för full funktion eller vad tror du?

  * Högerspalten på HD.se är dessutom väldigt seg på min dator nu när GFC är på plats. IE kraschar också ofta när jag klickar i gadgeten. Firefox på datorn hemma laddade vid flera tillfällen inte ens klart högespalten.
  Är det något som ni också har märkt?

 • Hallå Jörgen!

  Tack för synpunkter! Jag vill åter poängtera att vi egentligen inte gör det här av andra skäl än att testa och se hur tjänsten utvecklar sig.

  Några reflektioner dock:

  Det som jag kände direkt är att man egentligen skulle bryta ned det här på avdelningar, enskilda bloggar eller kanske till och med skribenter – lite som du är inne på. hd.se är en för stor sajt med för många användare för att det ska bli så där mysigt familjärt i lådan. Det skulle bli ohanterligt om många av våra besökare faktiskt skulle ansluta sig.

  Det skulle säkert kunna vara intressant för en bjuvsing att kolla in lådan för dem som gått med i hd.se/bjuv. Eller sportnördarna att joina Sportbloggen. Eller ett gäng personer som har skribenten Kenny Lindqvist som sin idol, osv.

  Om detta är vägen framåt, eller om man ska ha funktionen i egna CMS:et? Frågan där är väl snarare om de CMS-leverantörer som finns på marknaden klarar att hålla jämna steg med Google och andra när det gäller att plocka fram sådana här funktioner. Den andra aspekten är ju om människor i framtuden kommer att acceptera att regga och logga in sig på sajt efter sajt efter sajt. Jag tror ju att en reggning, en inloggning en gång är modellen – och då kommer den per definition att ligga hos Google eller någon annan jätte. Inte hos hd.se eller corren.se i alla fall.

  Jag återkommer till teknikfrågorna. Tror inte att det är GFC som saggar ned sajten, men visst går det lite halvsegt emellanåt…

  Återkommer!

 • Hallå Jörgen!

  Tack för synpunkter! Jag vill åter poängtera att vi egentligen inte gör det här av andra skäl än att testa och se hur tjänsten utvecklar sig.

  Några reflektioner dock:

  Det som jag kände direkt är att man egentligen skulle bryta ned det här på avdelningar, enskilda bloggar eller kanske till och med skribenter – lite som du är inne på. hd.se är en för stor sajt med för många användare för att det ska bli så där mysigt familjärt i lådan. Det skulle bli ohanterligt om många av våra besökare faktiskt skulle ansluta sig.

  Det skulle säkert kunna vara intressant för en bjuvsing att kolla in lådan för dem som gått med i hd.se/bjuv. Eller sportnördarna att joina Sportbloggen. Eller ett gäng personer som har skribenten Kenny Lindqvist som sin idol, osv.

  Om detta är vägen framåt, eller om man ska ha funktionen i egna CMS:et? Frågan där är väl snarare om de CMS-leverantörer som finns på marknaden klarar att hålla jämna steg med Google och andra när det gäller att plocka fram sådana här funktioner. Den andra aspekten är ju om människor i framtuden kommer att acceptera att regga och logga in sig på sajt efter sajt efter sajt. Jag tror ju att en reggning, en inloggning en gång är modellen – och då kommer den per definition att ligga hos Google eller någon annan jätte. Inte hos hd.se eller corren.se i alla fall.

  Jag återkommer till teknikfrågorna. Tror inte att det är GFC som saggar ned sajten, men visst går det lite halvsegt emellanåt…

  Återkommer!

 • Pingback: Google Friend Connect kraschar IE()

 • Ja, det verkar inte osannolikt att GFC triggar någon form av problem i IE. Vi har hittat ännu fler som har problem med GFCn och Internet Explorer: http://groups.google.com/group/google-friend-connect-discussion-group/browse_thread/thread/4e377ea5bbecba28/1fcd8fd669349c1c?lnk=gst&q=bug#1fcd8fd669349c1c

  Tills det problemet är löst så får vi helt enkelt stänga av funktionen på sajten. Det har vi gjort nu. Jag kan inte garantera att det hjälper men med tanke på felrapporterna som andra gjort så ligger det nära till hands.

  Vad gäller hd.se-sajten i övrigt stämmer det så klart att den är både stor och tung. Vi har valt att ha det så eftersom vi vet att våra besökare faktiskt scrollar nedåt i rätt stor utsträckning. Annonserna kan man ju klaga på, men en gratistjänst måste finansiera sig på något sätt.

  Vi håller just nu på med en stor teknisk översyn, i och med att vi byter publiceringssystem. I samband med det ska vi noga gå igenom sajten och ytterligare försöka optimera den för att korta laddningstiderna. Vi är medvetna om att vi har en del kvar att göra där!

 • Ja, det verkar inte osannolikt att GFC triggar någon form av problem i IE. Vi har hittat ännu fler som har problem med GFCn och Internet Explorer: http://groups.google.com/group/google-friend-connect-discussion-group/browse_thread/thread/4e377ea5bbecba28/1fcd8fd669349c1c?lnk=gst&q=bug#1fcd8fd669349c1c

  Tills det problemet är löst så får vi helt enkelt stänga av funktionen på sajten. Det har vi gjort nu. Jag kan inte garantera att det hjälper men med tanke på felrapporterna som andra gjort så ligger det nära till hands.

  Vad gäller hd.se-sajten i övrigt stämmer det så klart att den är både stor och tung. Vi har valt att ha det så eftersom vi vet att våra besökare faktiskt scrollar nedåt i rätt stor utsträckning. Annonserna kan man ju klaga på, men en gratistjänst måste finansiera sig på något sätt.

  Vi håller just nu på med en stor teknisk översyn, i och med att vi byter publiceringssystem. I samband med det ska vi noga gå igenom sajten och ytterligare försöka optimera den för att korta laddningstiderna. Vi är medvetna om att vi har en del kvar att göra där!

 • Pingback: HD.se överger Wordpress för Escenic « EPiServer Polopoly Sharepoint CMS blogg()

 • Några lessons learned från GFC integrationen, Sören?

 • Några lessons learned från GFC integrationen, Sören?

 • Svar till MKSE CMS: Ja, att man aldrig vet hur det funkar innan man har testat 😉

  Annars hänvisar jag till mina inlägg ovan. Jag är alltså tveksam till om det är meningsfullt att bli medlem på hd.se. Däremot på vissa undersajter och bloggar, kanske. Och jag vet inte heller om det är Google FC eller Facebook Connect som är det bästa att satsa på.

 • Svar till MKSE CMS: Ja, att man aldrig vet hur det funkar innan man har testat 😉

  Annars hänvisar jag till mina inlägg ovan. Jag är alltså tveksam till om det är meningsfullt att bli medlem på hd.se. Däremot på vissa undersajter och bloggar, kanske. Och jag vet inte heller om det är Google FC eller Facebook Connect som är det bästa att satsa på.

 • Pingback: HD.se överger Wordpress för Escenic | Might Know Something Else()

 • Pingback: Google Friend Connect och Facebook Connect visar på framtidens community | Might Know Something Else()

Annons:
Annons:
Annons:

Sök i bloggen

Kategorier

Annons:

Annons:
{"error":"not found"}{"error":"not found"}{"error":"not found"}