Hif 26 februari 2017 • Uppdaterad 4 april 2017

Achinioti-Jönsson om cuputtåget: ”Ser det inte som ett misslyckande”

HIF reducerade två gånger om, men nådde inte hela vägen fram. Efter 2-3-förlusten hemma mot Degerfors är chansen till cupavancemang borta. – Det är väldigt tråkigt, säger HIF-mittfältaren Alexander Achinioti-Jönsson. 

HIF var i princip piskade att vinna hemma mot Degerfors för att hålla hoppet om cupavancemang vid liv ända fram till avslutsomgången borta mot Djurgården nästa helg. Men det började inte bra för Helsingborgs del. Laget hamnade i ett 0-2-underläge efter en halvlek, en halvlek där HIF uppträdde passivt och levererade misstag på varandra. Trots en uppryckning i andra, och två gjorda mål, är cuputtåget ett faktum för HIF:s del – med en match kvar att spela.

– Det är väldigt tråkigt att vi inte har någon chans att gå vidare. Samtidigt får vi ta de här matcherna som lärdom. Vi håller fortfarande på att bygga nytt. Andra halvlek tycker jag vi kan ta mycket ifrån, första halvlek är vi för passiva och det är inget vi vill stå för. Vi får skärpa oss, för det är inte tillräckligt bra, säger Alexander Achinioti-Jönsson.

Om du jämför första och andra halvlek, vad tycker du ni gör bättre i spelet i andra?

– Framför allt tycker jag att vi blir mycket rakare i andra halvlek. Vi har mer djupledslöpningar och lite fler bollar som vi prickar in bakom deras försvar. Vi kliver mer på dem i presspelet. Det känns som vi trycker ner dem mycket mer och de orkar inte, de har ingen kvalité i sina bollar. I första tycker jag att vi ger dem för mycket tid. Jag tycker egentligen inte de är särskilt bra med boll för man ser att de slår en massa bollar som bara vår backlinje kan plocka ner. Men du kan ge vem som helst hur mycket tid med bollen som helst, så lär de ju hitta passningar ändå. Vi hade behövt vara mer aggressiva och mer framåt i första.

Alexander Achinioti-Jönsson. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Det tog bara lite drygt 20 sekunder av den andra halvleken innan inhopparen Monday Samuel, med sin första bolltouch, reducerade till 1-2. Två minuter senare var HIF dock tillbaka på ruta ett, då Degerfors utökade till 1-3.

Hur jobbigt var det målet mentalt för er? 

– Det är klart att det skjuter tillbaka en lite. Men man får ju inte ge upp bara för det, vi hade ju fortfarande mycket tid kvar. Sedan gör vi 2-3 och då är vi helt plötsligt tillbaka i samma situation – och är nära igen. Jag tycker det är lite för lätt att släppa in ett mål direkt efteråt. Vi måste vara mer påkopplade i huvudet där. Men ja, det är sådant som händer, säger Achinioti-Jönsson.

Ni var inblandade i en del straffsituationer under matchens gång. Hur upplevde du dessa situationer?

– Ehm.. vilken specifikt tänker du på nu? Antons (Wede) i första eller?

Ja, Antons i första och sedan var Jesper Lange inblandad i någon i den andra halvleken.

– Det är svårt att säga… Han (försvararen) tar ju inte bollen i alla fall, så mycket kan jag säga. Han slår ju iväg den för Anton, så om han (domaren) dömer straff så köper jag det helt och hållet. Nu valde han att inte göra det. Om det var rätt eller fel är svårt för mig att säga utan att ha sett det igen, säger ”AJ”.

20-åringen från Hittarp har startat i de två första tävlingsmatcherna för säsongen. Om sin egen, och lagets, prestation säger han:

– Mot BP tycker jag hela laget underpresterade, och även jag själv. Samma sak i första halvlek här idag, men sedan i andra tycker jag vi tar tag i spelet mer och får tag i bollen. Då tycker jag det gick bra, då tycker jag hela laget gör en bra prestation. Men jag är inte nöjd totalt sett över de här två matcherna.

Att ni är utslagna ur cupen, ser du det som ett stort misslyckande?

– Nej, det tycker jag inte. Det är klart att vi har högre ambitioner – det har alla i den här staden – än att åka ur och prestera som vi gör. Men samtidigt måste man respektera att det tar lite tid och att vi ändå saknar en sju-åtta spelare som har varit ordinarie förut, som har rutinen och kan medföra mycket, säger Achinioti-Jönsson.