Hif 18 februari 2017

Spelarbetyg Brommapojkarna – HIF

Tävlingssäsongen började inget vidare för HIF. Under lördagen var laget chanslöst borta mot Brommapojkarna och förlorade med klara 3-0. 

Den första halvleken slutade 1-0 till hemmalaget, men de siffrorna var klart i underkant. Det kunde lika gärna ha stått 3-0, eller till och med 4-0. Hela HIF var underkänt första fyrtiofem, där laget inte alls följde den utsatta spelplanen. I andra halvlek vaknade HIF till liv i vissa spelsekvenser och moment, och skapade en del halvchanser. Men totalt sett var det för många som underpresterade, och för att inte skriva samma sak och förklaring på samtliga spelare (samt ledare) tänkte jag istället ta ett mer övergripande betyg på hela laget och sedan plocka ut tre spelare i slutet som utmärkte sig antingen på ett positivt eller negativt sätt.

Precis som tränare P-O Ljung sa till CMore efter matchen så följde inte spelarna den spelplan som var satt. Enligt honom hade scoutingarbetet av motståndarna varit mycket bra då BP spelade exakt som de hade pratat om inför matchen. Ändå lyckades inte HIF stoppa hemmalaget från att gång på gång komma på framstötar, främst på kanterna där det nästan hela tiden var fri gata framåt. BP satsade också mycket på kantspelet efter långa, svepande krossbollar. Men stockholmslaget kombinerade även sig igenom centralt via ett fint, tekniskt spel.

Enligt mig var HIF:s lagdelar för långt ifrån varandra. Taktiken med att centrera backlinjen har jag fortfarande inte förstått, speciellt inte när både FC Helsingør och Brommapojkarna (främst) utnyttjat det till fullo genom att attackera på kanterna. Idag var även HIF:s presspel obefintligt, vilket gjorde att BP tilläts rulla boll obehindrat stora delar av matchen. Ett icke samspelat försvar var dessutom alldeles för passiva framför eget mål. Det fanns inget resolut försvarsspel, och bestämdheten – och någon som klev fram och tog tag i det – saknades. Hela laget totalt sett stod inte upp för varandra.

Framåt saknades frenesin som BP:s motsvarighet hade. Den tänkta spelidén är fortsatt något oklar för mig själv personligen. HIF lyckades aldrig skapa särskilt långa anfall och jobbade mer en och en istället för som en samlad enhet. Passningsspelet lämnade även mycket i övrigt att önska. Närmst ett reduceringsmål kom inbytte högerbacken Carl Thulin, när han på en hörna nådde högst men mitt framför mål nickade tätt över. Martin Christensen fick även han på en nick i straffområdet, men avslutet gick alldeles för rätt på BP-målvakten Emanuelsson.

Mycket närmre än så kom inte HIF. Efter dagens 3-0-förlust finns det mycket att jobba på inför omgång två nästa helg hemma mot Degerfors.

*****

Tre spelare som stack ut:

– Adam Eriksson | Är fortsatt en ”tredje mittback” och lämnar fria gatan längs med hela sin vänsterkant. Passiv i sitt försvarsspel flera gånger, sämre passningsspel och känns ibland ”rädd” på planen. Stod för långt ifrån sina motståndare, vilket var tydligast vid 3-0-målet där både han och Helstrup bara tittade på bollen.

– Anton Wede | En av ledarna som brukar tända till när det går som tuffast. Men inte idag. Kändes lite disträ, gjorde en del misstag och visade upp ett passningsspel som vi inte är vana att se från honom.

+ Alex Timossi-Andersson | Visade tecken på pigghet då och då, utmanade och var orädd i duellspelet – för sin ringa ålder. Försökte, vilket inte många andra gjorde fullt ut.

+ även till Carl Thulin och Casper Seger som hoppade in och visade framfötterna.

*****

Håller ni med betygen? Eller tycker ni annorlunda? Kommentera nedan, men kom ihåg att hålla en trevlig ton och en bra nivå.

Emil Carlsvärd