Hif 4 februari 2017

Nu drar vi igång igen – årets första spelarbetyg!

HIF-bloggen vaknar nu till liv efter en lång vinterdvala! Då passar vi på att bedöma dagens spelarinsatser, när HIF i årets andra träningsmatch mot FC Helsingör kom tillbaka från ett 0-2-underläge till 2-2 – och är därmed fortsatt obesegrade under 2017. 

Efter ett långt vinteruppehåll startar vi idag upp HIF-bloggen igen. En blogg som fortsatt kommer att innehålla bland annat spelarbetyg, spelar- och supporterintervjuer, träningsrapporter med mera – men dock i något mindre utsträckning än tidigare. Jag studerar nämligen på en journalistlinje på annan ort samtidigt som mitt arbete här, vilket kommer innebära att blogginläggen kommer ut när det finns tid och utrymme för det.

Men i alla fall, idag ska det handla om spelarbetyg och vi går direkt på det. Här kommer mina tankar på lördagens spelarprestationer.

*****

Startelvan:

1. Matt Pyzdrowski 2 – Började matchen med ett väldigt svajigt ingripande när han var påväg att fumla in bollen förbi egen mållinje efter ett avslut, men lyckades hålla bollen utanför. Därefter var han förhållandevis stabil matchen igenom. Fick göra en del sköna, ”enkla” räddningar och var bra med i luftrummet. Första baklängesmålet var amerikanen på med fingertopparna, men lyckades inte avvärja. Andra målet kan inte lastas honom.

*****

2. Carl Thulin 2 – Första A-lagsmatchen från start i HIF – då klev den talangfulle backen av planen med godkänt betyg. Hade en del problem i inledningen av matchen, då HIF centrerade backlinjen och lämnade stora ytor på kanterna – vilket Helsingör utnyttjade. Växte sedan in i matchen, spelade enkelt och var orädd i försvarsspelet.

4. Jonatan Olsson 2 – Andra matchen i rad tillsammans med mittbackskollegan Helstrup. Men samspelet sitter inte riktigt där ännu. Verkade inte helt säkra på sina roller vid bland annat inläggsspel, där det såg darrigt ut stundtals under den första halvleken. Mindre bra passningsspel från Olsson, och några förhastade beslut ibland där han borde tagit emot bollen istället för att bara skicka iväg på måfå. Spelade upp sig något i andra halvlek. 2-.

3. Frederik Helstrup 2 – Någorlunda samma betygsbeskrivning som Olsson. Den vikarierande lagkaptenen skiftades om med kollegan att sköta uppspelen, en del av spelet som Helstrup gjorde något bättre. Men samspelet mittbackarna emellan och beslutsamheten måste upp några snäpp, särskilt efter att båda baklängesmålen kom till efter avslut i straffområdet. Godkänd totalt sett.

11. Adam Eriksson 1 – Ingen bra insats från Eriksson. Miserabelt positionsspel under nästan hela matchen, där Helsingörs högerkant ständigt fick fri gata framåt när Adam istället tagit tio-femton steg inåt i banan och agerade tredjemittback. Detta ledde även till de två baklängesmålen som båda kom till genom inlägg snett-inåt-bakåt från Erikssons kant. Hans passningsspel hade även mer att önska, samt duellspelet. Fick en bra chans i första halvlek, men skottet från nära håll gick en bit över. Underkänd. Behöver höja sig.

*****

9. Moustafa Zeidan 1 (ut 60) – Det märks att han trivs bättre centralt i banan. Sökte sig ofta inåt för att delta mer i spelet och få mer boll. Inledde rätt OK första tio minuterna, men var sedan osynlig resterande delen av första halvlek. Hade några intentioner i andra, men fintade och dribblade lite på fel ställen. Utbytt efter dryga timmen.

13. Alexander Achinioti-Jönsson 2 (ut 75) – Han ville visa sig från sitt rätta jag i säsongsdebuten, resultatet blev en sådär insats. Gjorde det OK i många situationer, men även från denne herrens fötter var det stundtals ett sämre passningsspel. Låg lite långt ifrån motståndarnas centrala fältare. Utbytt i andra. 2-.

10. Anton Wede 2 (ut 60) – Mycket av HIFs spel, främst i första halvlek, gick genom Anton Wedes fötter. Speluppläggaren försökte, deltog och fördelade bollar. Hade även ett par chanser offensivt, men första skottet gick över ribban och det andra täcktes. Godkänd insats, utbytt efter timmen spelat. Men han kan bättre.

19. Eric Kitolano 1 (ut 60) – Den 19-årige norske talangen från Ardian Gashis Odd, HIFs senaste provspelare, gjorde idag sina första minuter i HIF-tröjan. Vid matchens inledande sekvenser visade han prov på sin teknik och även att han var bra på att hålla i bollen. Men sedan hände inte så mycket mer. Var ofta stillastående och felvänd, och fick inte ut mycket av sitt spel. Blev sedermera utbytt efter en timmes spel, och frågan är om P-O ger provspelaren fler chanser?

*****

21. Monday Samuel 3 (ut 70) – Fick testa på rollen som släpande forward för första gången i HIF-tröjan – och gjorde det ganska bra. Samarbetet med Lange fungerade ganska omgående, där Lange satte hög press och jobbade och slet medan Samuel hade bra rörelsemönster och fortsatte med sin återerövringsförmåga även högre upp i banan. Var inblandad och skapade själv en del lägen, där han nog borde satt åtminstone ett i nätmaskorna. Bra genombrott vid flera tillfällen där han utnyttjade sin snabbhet. Att värdera lägen och situationer är dock något nigerianen måste fila på. Utbytt i andra.

Monday Samuel var pigg under matchen. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

22. Jesper Lange 3 – Två mål på två matcher, dansken är het för tillfället! Har öppnat säsongen på ett bra sätt och gör sitt jobb och det han är bra på under matchen: jobba hårt, slita för laget, sätta press och öppna upp för sina medspelare. Snyggt mål (till 1-2) där han fick en boll i djupet, avancerade och avslutade på halvvolley intill bortre burgaveln. Minus för att han, utöver målet, inte skapade några ordentliga målchanser.

*****

Inbytta:

6. Casper Seger 2 (in 70) – Spelade redigt och resolut, framför allt i duell- och närkampsspelet. Gjorde inte bort sig. Ett OK inhopp.

8. Martin Christensen 2 (in 60) – Byttes in på högerkanten, men varierade med att spela även vänsterytter. Hade fin ”killer instinct” i sin blick, och ett ganska bra presspel. Utmanade som vanligt från sin kantposition, men ledde inte till så mycket i chansväg.

15. Max Svensson 3 (in 60) – Mycket piggt inhopp från den nysignade A-lagsspelaren. Energisk, rivig, teknisk och snabb. Utmanade och ville något hela tiden. Bra fot vid fasta situationer, både vid frisparkar och hörnor. Krönte sitt inhopp med ett behärskat avslut intill första stolpen som betydde 2-2-kvitteringen. 3+.

18. Alex Timossi-Andersson 3 (in 60) – En till pigg fläkt byttes in efter timmen spelad. Hans första bolltouch i princip ledde till Svenssons kvittering, när han löpte ut på högerkanten, spelade in ett lågt inlägg som Lange klackade vidare till målskytten. Fin teknik och spelförståelse, en spelare som kommer vara spännande att följa framöver.

29. Lucas Ohlander 2 (in 75) – Spelaren utan kontrakt gjorde ett gediget inhopp som central mittfältare sista femton minuterna. Stabil i sitt spel. 2+.

Övrig trupp: 30. Kalle Joelsson (mv), 5. Charlie Weberg, 35. Niklas Svensson

Tränaren: Per-Ola Ljung 2 – Taktiken, som såg ut att vara att täta ihop lagdelarna, centrera försvaret och dessutom ha en hög försvarslinje, gav spridd utdelning inledningsvis. Vissa grejer fungerade bra, men när Helsingörs mittbackar och innermittfältare gång på gång fick lägga krossbollar på tomma ytor längs kanterna – som även gav utdelning i två mål –  visade det på att något inte riktigt stämde. Framåt såg det däremot bättre ut för HIFs del, där det nykomponerade anfallsparet kändes spännande. Bra byten av tränarstaben – och i rätt tid – som visade på att HIF har en del att ta av underifrån. Starkt och bra moral att vända underläge 0-2 till 2-2. 2+.

*****

Betygsskala:

1: Underkänd
2: Godkänd
3: Bra
4: Riktigt bra
5: Utomordentligt bra

Håller ni med betygen? Hade ni önskat något var annorlunda? Kommentera nedan, men kom ihåg att hålla en trevlig ton och en bra nivå.

Emil Carlsvärd