Hif 5 november 2016

Träningsrapport inför J-Södra

Imorgon ska det avgöras. Helsingborgs IF eller Gefle IF. Något av lagen kommer att få möta Halmstad BK i kampen om en allsvensk plats 2017. HIF-bloggen begav sig till Olympia under lördagen för att bevaka de sista förberedelserna inför morgondagens rysare mot J-Södra.

Den matchförberedande träningen pågick i dryga 80 minuter på Olympias A-plan i novemberrusket. Förutom de tre långtidsskadade spelarna Viktor Ljung, Carl Johansson och Carl Wede saknades en kvintett HIF-spelare: Bradley Surprise Ralani (ljumskkänning), Linus Hallenius (magsjuk), Moustafa Zeidan (magsjuk), Jonatan Olsson (förkyld) och Jesper Lange (smärta i ankel). I övrigt fanns 20 spelare på banan när uppvärmningen drog igång.

Efter den sedvanliga uppvärmningen var det dags för en passnings- och positionsövning, där spelarna stod uppställda i en cirkel. Inledningsvis slogs passningarna längs marken, men kort därefter var det i luften på hel- och halvvolley. Samtidigt tränade målvakterna på som vanligt tillsammans med målvaktstränaren Daniel Andersson. Noterbart från deras övningar var att Tomer Chencinski hade avsevärt bättre fotarbete än sin målvaktskollega.

Laget fortsatte därefter med en ”kicklek” där spelarna stod i mitten och kickade bollen för att sedan skifta med spelarna som stod runt om. Jag förstod inte exakt vad övningen gick ut på, men den inbringade i alla fall mycket skratt och bra humör, vilket kan vara en viktig faktor i den stundens hetta som laget befinner sig i.

Efter ett kort snack vid mittcirkeln tillsammans med tränarteamet fortsatte träningen med spelövningen, där bollen ska gå genom laget över hela banan för att sedan avslutas i offensivt straffområde – och där spelarna skiftas i sina olika positioner. Backlinjen från höger var J.Larsson/Landgren, P.Larsson/Helstrup/Bindelöv/Björkman, Eriksson. Mittfältet från höger: Atakora/Christensen, Mårtensson/Samuel/Bojanic/Achinioti-Jönsson, Wede. Längst fram på topp alternerade J.Larsson/Rusike/Svensson. Mikael Dahlberg utgick efter en dryg halvtimmes träning, strax innan övningen drog igång, där det förmodligen handlar om en försiktighetsåtgärd.

Spelövningens första mål gjordes av Matthew Rusike. Zimbabwiern kom fri och sköt lågt intill målvaktens högra stolpe. Kort därefter sköt Rusike återigen, denna gången dock i stolpen. Övrigt att nämna från övningen: Jordan nätade efter en nätt styrning framför mål på inlägg från Christensen, Jordan missade ett bra läge och Pyzdrowski stod för en fin räddning efter skott från Rusike från nära håll.

Efter en ny återsamling i mitten där ”Henke” pratade med spelarna var det dags för en ny övning. Spelarna skulle fortfarande spela sig framåt i banan, från mittfältet, och göra mål – men denna gången med motståndare i form av Peter Larsson och Frederik Helstrup som försvarare framför Pyzdrowski/Chencinski. Mittbackarna satte dock inte alltför stor press på sina ”medspelare”, utan fanns mest där i sina positioner.

Omgående fick Jordan ett bra läge efter en pass i djupled, men Pyzdrowski var fint med ute och parerade. Därefter satte Rusike, som såg hungrig ut, bollen i nättaket. Wede fick även en bra chans på bortre stolpen efter pass från Atakora på högerkanten, men han missade. Lite senare missade även Christensen ett jätteläge på bortre stolpen efter passning från Rusike på vänsterkanten, där dansken hade öppet mål – men sköt utanför. Henke var ganska tyst i denna övningen och observerade mest. Istället var det assisterande Jonas Eidevall som instruerade och förklarade. Innan övningen fortsatte var det dags för en ny samling på mittplan. Noterbart från övningens andra halvlek var träningens snyggaste mål. Mer om hur det såg ut kommer lite senare…

Skottövning var det härnäst. Antingen väggpass och avslut centralt, eller passning ut på kanterna, inlägg och avslut i boxen. Inledningsvis var det rätt dålig kvalité på övningen, där en hel del felpassningar slogs, en del mindre lyckade inlägg och inte många mål. Detta noterades också på planen där det ropades på förbättring. Något som också kom lite senare. Bland annat gjorde Mårtensson en fin balja, genom ett lågt skott med vänster bredsida efter inlägg från högerkanten, och Jordan en på sin egen retur. Just högerkanten bestod av Landgren/J.Larsson/Christensen. Vänsterkanten innehöll Eriksson/Björkman/Wede.

Träningen avslutades sedan med matchspel på liten plan. Bindelöv utgick från planen precis därinnan och deltog ej. Att både Dahlberg och Bindelöv klev av träningen var förutbestämt, detta enligt sjukgymnasten Roem Muftee. Matchen spelades 9 vs. 9 och lagen såg ut enligt följande:

Västar: Matt Pyzdrowski – Jonathan Larsson, Frederik Helstrup, Jesper Björkman – Alexander Achinioti-Jönsson, Monday Samuel, Darijan Bojanic – Jordan Larsson, Max Svensson

Icke västar: Tomer Chencinski – Andreas Landgren, Peter Larsson, Adam Eriksson – Lalawélé Atakora, Johan Mårtensson, Anton Wede, Martin Christensen – Matthew Rusike

Kan ni utläsa någon tilltänkt startelva för morgondagen? För det första går det inte, eftersom lagen bara innehöll nio spelare. För det andra delades lagen upp, som brukligt, yngre versus de äldre.

Hur slutade då denna femminutersmatch? Jordan satte tidigt 1-0 från nära håll på en retur. Därefter blev Bojanic målskytt nummer två, efter ett skott i bortre. Max Svensson försökte sedan med ett hårt skott från vänsterkanten, men det gick rätt på Chencinski. Det äldre laget, ”ickevästar”, hade svårt att skapa ordentliga målchanser. Laget gick också av planen mållösa, för matchen slutade 2-0.

*****

Dagens…

…mål: Fint spel uppbyggt från mittplan, med one-touch hela vägen. Bollen spelades först centralt i banan, därefter ut på högerkanten och Atakora som levererade ett lågt direktinspel mot Jordan. Han löpte till rätt yta, mötte upp med vänsterfoten och vinklade så att han bredsidade bollen. Skottet var hårt och gick in klockrent intill den vänstra stolpen. Chencinski var chanslös.

*****

Emil Carlsvärd