Hif 28 oktober 2016

Spelarbetyg HIF – Djurgården

HIF åkte på en ny förlust igår hemma mot Djurgården, och bottenstriden kommer nu få en gastkramande avslutning. Två poäng skiljer ner till Gefle under strecket med två matcher kvar att spela.

Här kommer mina spelarbetyg på torsdagens prestationer.

*****

Startelvan:

41. Tomer Chencinski 1 – Bedrövligt misstag vid 0-1-målet som blev förödande för matchen. Kom helt fel ut och missbedömde situationen. Efter det fortsatte han med två-tre utrusningar som inte var helt hundraprocentiga, och som kunde ha slutat farligt. 1-2-målet var en bra nick och kan inte lastas honom. OK vid inläggsspel. Underkänd.

*****

6. Andreas Landgren 2 – Följsam i defensiven och gjorde jobbet OK. En del bra brytningar. Fortsatt för lite med i offensiven, där han borde kunna fylla på mer enligt mig. Ifall det är ett taktiskt val av tränarna är det en annan sak. Godkänd.

26. Peter Larsson 2 – En av de bättre totalt sätt. Stabil och bra i luftrummet mestadels, även i offensivt straffområde där han tryckte in ett fint kvitteringsmål i en båge över Høie. Minuten senare rådde han dock inte på Michael Olunga i luftrummet och förlorade duellen som senare ledde till det matchavgörande målet. Vid 0-1-målet kom han lite på mellanhand och var för bolltittande, vilket ledde till att han och Helstrup sprang ihop.

3. Frederik Helstrup 1 (ut 85) – Inblandad i 0-1-målet, där han egentligen bara skulle rensa bort bollen men misslyckades totalt. Fick sedan mittbackskollegan rakt emot sig, och rensade bara undan på måfå – rakt på Olungas fötter. Bra framspelning till kvitteringsmålet. Lite slarv annars här och där. Utbytt i slutskedet för att få in en extra forward. Underkänd.

11. Adam Eriksson 1 – Hade lite problem med Djurgårdens högerkant emellanåt och blev förbipasserad. Vid det avgörande 1-2-målet kom bollen alldeles för enkelt in i boxen, där inlägget slogs från hans kant. Några kommunikationsmissar och misstag på vänsterkanten, framför allt med Christensen i den andra halvleken. Hade bättre inläggsfot igår än de senaste matcherna, men behövs fortsatt filas på den fronten. 1+.

*****

14. Amethyst Bradley Surprise Ralani 2 – Något anonym i den första halvleken, där han inte helt kom till sin rätt. HIF anföll mestadels på vänsterkanten då dessutom. Mer delaktig i den andra halvleken, drev boll intill sina fötter och försökte luckra upp anfall på sin kant. Fin framspelning till Larssons 1-1-mål, där han lekte och trollade lite med bollen. Mer sånt behövs, Ralani.

13. Alexander Achinioti-Jönsson 1 (ut 64) – Kändes övertänd i inledningen och drog också på sig en tidig varning efter att sekvensen innan tappat bollen på mittplan pga en dålig passning. Det undermåliga passningsspelet fortsatte sedan under matchen från Achinioti-Jönssons sida. Hade inte en av sina bättre matcher, och byttes också ut tidigt i den andra halvleken. Underkänd.

21. Monday Samuel 1 – Var fanns Samuel? Monday syntes knappt till under matchen och Djurgården fick styra och ställa på det centrala mittfältet. Framåt hände inte heller mycket från nigerianens fötter. Erövrade en del boll, men inte mycket mer konstruktivt. Underkänd.

10. Anton Wede 2 – Precisionen i Fagerstasonens fötter är inte densamma som förut i nuläget. Har hand om de flesta fasta situationer, men lyckades inget vidare med det igår. Fick ett bra skottläge i den första halvleken efter en kontring, men tog för lång tid på sig, vände inåt i banan och drog iväg ett skott utan vidare kraft. Den första instinkten att gå på avslut direkt försvinner ju lägre självförtroendet är. I övrigt en okej kämpainsats. 2-.

*****

16. Mikael Dahlberg 2 – Bra i boxen när han fick sina lägen efter inlägg, framför allt i den andra halvleken där hans nick räddades fint nere vid bortre stolpen. Ute i själva spelet inte lika bidragande, där han försökte kombinera en del med Jordan utan vidare framgång. Många långa bollar slås på honom, där han ibland fick det svårt pga hård bevakning. Godkänd totalt sätt.

18. Jordan Larsson 2 – Gjorde sin bästa insats på länge. God bollkontroll, hade tre ganska bra målchanser (inga på mål) och ville vara delaktig. Med sina chanser borde han möjligen fått någon innanför målramen. Kom fram i en del kontringslägen, som också borde ha förvaltats bättre. Men – som sagt – godkänd insats.

Utsikt över Södra stå i slutet av matchen. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

*****

Inbytta:

8. Martin Christensen 1 (in 64) – Felpassar och missbedömningar på sin kant tillsammans med Eriksson. Kom mer in i det i slutet, började utmana och gå på inlägg. Hade en bra målchans i straffområdet, men hans låga skott med vänstran räddades av Høie. 1+.

9. Matthew Rusike X (in 85) – Spelade för kort tid för att betygsättas.

Övrig trupp: 39. Daniel Andersson, 22. Jesper Lange, 27. Lalawélé Atakora, 29. Jesper Björkman, 35. Jonatan Olsson

Tränaren: Henrik Larsson 1 – Ny förlust, och nu är avståndet ner till Gefle under strecket endast två poäng. Med två matcher kvar att spela. Att nå GIF Sundsvall på säker mark finns inte längre på kartan. Nu handlar allt om att behålla kvalplatsen. Men samtidigt har jag några funderingar. Inför avspark fanns fortfarande chansen – den teoretiska i alla fall – att komma ifatt Sundsvall. Matchen var tvungen att vinnas, mål tvungna att göras. Då väljer Larsson att ställa upp med det defensivt balanserande mittfältet Achinioti-Jönsson/Samuel. Med offensiva spelare med offensiva kvalitéer som Wede på en kant, Zeidan som 19:e man och Bojanic helt utanför truppen. Att just Moustafa Zeidan sitter som 19:e man på läktaren när BÅDA mittbackarna Jonatan Olsson och Jesper Björkman sitter på bänken är för mig ett mysterium. När man dessutom ligger under i den andra halvleken och behöver göra mål, kommer anfallaren Matthew Rusike in först i den 85:e matchminuten (?). Samtidigt sitter den andra anfallaren, Jesper Lange, kvar på avbytarbänken hela matchen – trots att HIF hade ett byte kvar att genomföra. Nej, just den taktiken igår var för mig svår att förstå.

*****

Betygsskala:

1: Underkänd
2: Godkänd
3: Bra
4: Riktigt bra
5: Utomordentligt bra

Håller ni med betygen? Hade ni önskat något var annorlunda? Kommentera nedan, men kom ihåg att hålla en trevlig ton och en bra nivå.

Emil Carlsvärd