175 grader 25 maj 2016

Så gör du saft av syrénerna

”Bloooommande sköna daaaalar, hem för mitt hjäärtas rooooo”

Ähum. Om ni hittar en fåne i bersån som sjunger Herman Palms ”Under rönn och syrén” för full hals så är det jag. Kan inte hjälpa det. Jag är och förblir hopplöst förälskad i just precis den här delen av sommaren, när syrendoften ligger tät i luften och buskarna exploderar av blommor.

Lika plötsligt som den kommer är blomningstiden över och en stackars syrenromantiker står ensam kvar i världen. Men det finns ett sätt att hålla kvar i försommarkänslan: att göra saft av blommorna. Den blir vackert rödrosa och precis lagom blommig. Saften smakar ungefär som syrener doftar, fast inte lika starkt. Godast är den riktigt kall, servera den gärna med isbitar och några citronskivor!

Här kan du följa 175 grader på Instagram

Och här finns 175 grader Facebooksida 

Syrénsaft

Mitt recept innehåller ungefär hälften så mycket citronsyra som andra jag hittat på nätet. Jag tycker syran ger en lite för besk smak och tillsätter hellre lite mer pressad citron för att göra saften syrligare. Men eftersom citronsyran förutom att dra ur smak och färg ur blommorna, också verkar svagt hämmande på bakterietillväxten gör du bäst i att frysa in saften. I kylskåpet håller den sig bara en knapp vecka. Enklast är att fylla saften i pet-flaskor och frysa dessa. Tänk på att inte fylla flaskorna hela vägen upp.

INGREDIENSER

· Ca 30 blomklasar av den ljuslila syrenen (den som också kallas bondsyrén)

· 1 liter vatten

· 1 kg socker

· 15 g citronsyra (en halv påse)

· Tre små citroner

GÖR SÅ HÄR:

· Skölj blomklasarna. Rensa bort alla gröna blad och ta bort mittstjälken i varje klase. Jag tyckte det var enklast att klippa bort blommorna från stjälken med en liten sax, men man kan förstås också riva av dem med händerna. Lägg blommorna i en stor skål eller kastrull.

· Skala två av citronerna med en potatisskalare och lägg ner skalremsorna i skålen. Pressa ur saften ur alla tre citronerna och häll den över blommorna.

· Koka upp vatten och socker. Låt koka ett par minuter tills sockret löst sig. Rör ner citronsyran.

· Häll den heta sockerlagen över blommorna och rör om. Sätt på ett lock, låt svalna och ställ sedan in skålen/kastrullen i kylskåpet. Låt dra i 3–4 dagar, rör om varje dag.

· Sila saften genom en silduk, en sliten (ren) kökshandduk eller en finmaskig sil. Häll upp den på väl rengjorda flaskor.