175 grader 19 maj 2016

Rabarberpaj med kardemumma, mandelkräm och rosenvatten

Finns det något mer hoppingivande än årets första rabarber?

Som en sommarens tamburmajor går den först i raden av allt det där härliga som ska komma sedan: flädern, jordgubbarna, vinbären, plommonen, blåbären, äpplena …

Örtens enda nackdel är bakbeslutsångesten den leder till – rabarber passar ju i allt från småkakor till muffins, kompott, kräm, cheesecake, smördegsbakelser och glass.

Allt som oftast fastnar jag ändå för en riktig klassiker: rabarberpajen. Och mormor, jag är ledsen – i 35 år var din paj var den godaste jag visste, men nu har jag bakat en som kniper förstaplatsen. Med marginal.

Såklart ska den syrliga rabarbern paras ihop med en söt mandelkräm. Kardemumman är också en given smakkompis, men skvätten rosenvatten i fyllningen var faktiskt ett genidrag! Om jag får säga det själv.

Jag äter helst rabarberpajen ljummen med kallvispad vaniljkräm eller lite glass som enda sällskap. Vissa saker i livet blir inte bättre av att delas med andra.

Rabarberpaj med kardemumma, mandelkräm och rosenvatten (8–10 bitar)

INGREDIENSER

Pajskalet:

· 2,5 dl mjöl

· 0,5 dl socker

· 100 g kallt smör

· 1 äggula

· 1 krm salt

Fyllningen:

· 200–300 g rabarber, gärna så späda stjälkar som möjligt

· 2 ägg

· 1 dl socker

· 2 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)

· 1 dl (co 50 g) mandelmjöl eller lika mycket mald mandel

· 1 msk vetemjöl

· 1 tsk kardemummakärnor

· Ca 2 tsk rosenvatten (Säljs bland annat i flera butiker kring Möllevångstorget i Malmö. Kan uteslutas, men lyfter verkligen pajen ytterligare några snäpp. Var noga med att smaka av, rosenvatten kan ha olika stark smak.)

· 25 g smör, smält

Övrigt:

· ca 0,5 dl råsocker strö

GÖR SÅ HÄR

Pajskalet:

· Blanda socker, mjöl, salt och smör till en smulig massa, för hand eller i en matberedare med knivverktyget monterat.

· Tillsätt äggulan och blanda tills degen går ihop. Bearbeta inte för mycket!

· Låt degen vila i kylen i 30 minuter.

· Kavla ut degen mellan bakplåtspapper och klä en form med den. Eller tumma ut degen direkt i formen med fingrarna. Den form jag har använt har måtten 10 x 30 cm, men du kan också använda en rund form med cirka 20 –22 cm i diameter. Picka botten med en gaffel och ställ in i kylskåpet ytterligare 30 minuter. Har du bråttom fungerar en snabbvända i frysen.

· Kläm fast aluminiumfolie runt kanterna om du är bekymrad över nedhasningseffekten i ugnen. Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter vid 175 grader.

Fyllningen:

· Skölj rabarbern och skär den i bitar. Ta inte med den allra nedersta delen och känns rabarbern lite grov kan det bara bra att dra av det yttersta på hela stjälken.

· Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt.

· Mortla kardemumman fint. Vänd ner den i äggvispet tillsammans med mandelmjölet och mjölet och blanda varsamt. Tillsätt rosenvattnet och det smälta smöret och blanda försiktigt till en jämn smet.

· Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Tryck ner rabarberbitarna i smeten. Grädda cirka 20 minuter vid 200 grader. Pajskalet ska ha en fint gyllenbrun färg, rabarbern ska vara mjuk rakt igenom och fyllningen ska ha stannat.

· Strö råsockret över direkt efter att du tagit ut den ur ugnen.

Kallvispad vaniljkräm

INGREDIENSER

· 4 äggulor

· 3 msk florsocker

· 3 dl vispgrädde

· 0,5–1 msk vaniljsocker eller fröna från en hel eller halv vaniljstång. Smaka dig fram!

GÖR SÅ HÄR:

· Vispa äggulorna med florsockret tills färgen ljusnar. Häll på grädden och vaniljsockret och vispa till en fluffig kräm. Krämen separerar om den får stå. Det går att vispa ihop den igen, men jag tycker krämen vinner på att göras precis innan servering.