175 grader 24 november 2015

Saffranspannacotta med blåbärskompott

Foto: Petra villani

Min tvååring är som tvååringar är mest: Otroligt envis, tidskrävande, har ett utpräglat ”kan själv”-beteende. Och är alltid pigg på att leka med maten.

Ändå älskar jag det lilla livet så förskräckligt mycket. Självklart ville jag därför fira min bloggs födelsedag med något sött. Någon tårta fanns det inte tid till, i stället fick det bli en dessert bestående av uppvispad pannacotta och blåbärskompott.

Här kan du gilla 175 graders Facebooksida!

När pannacotta vispas blir den väldigt lik en mousse i konsistensen och funkar, förutom som tjusigare efterrätt, även fint att fylla och dekorera tårtor med.

Vispad saffranspannacotta på blåbärskompott

Vi åt pannacottan som en egen liten måltid och jag gjorde därför fyra mastiga portioner. Ska du servera den som dessert kan du räkna med att receptet ger 6–8 portioner.

INGREDIENSER:

Pannacottan:

· 2 blad gelatin

· 5 dl grädde

· 0,75  dl socker

· 1 kuvert saffran (0,5 g)

· 1 vaniljstång

Blåbärskompotten

· Ca 400 g gram blåbär eller björnbär (jag använde frysta blåbär)

· 1 msk socker

· 1 msk citronsaft eller apelsinsaft

· Finrivet skal från 1 citron eller 0,5 apelsin

Till dekoration:

· Valfritt antal Noblesse, gärna den mörka varianten (eller gör egna chokladcirklar av tempererad choklad)

GÖR SÅ HÄR:

· Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter.

· Blanda grädde, socker och saffran i en kastrull. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ner fröna. Lägg även ner själva stången.

· Ställ på spisen. När du ser första bubblan i grädden drar du kastrullen av värmen. Den ska alltså precis börja sjuda.

· Lyft gelatinbladen ur vatten och vispa ner dem i den varma grädden. Häll upp smeten i en skål och ställ in i kylskåpet över natten.

· Blanda blåbär, socker, citronsaft och rivet skal i en kastrull. Mosa bären lite lätt med en slev. Låt koka upp och sedan sjuda tills kompotten börjar tjockna. Ställ åt sidan och låt svalna helt.

· Fiska upp vaniljstången ur pannacottan. Troligtvis kommer en del av saffranet ha sjunkit till botten och pannacottan vara ojämn i färgen. Det gör absolut ingenting. Vispa upp saffranspannacottan med elvisp tills den blir tjock och fluffig. Fördela blåbärskompotten i glas eller skålar. Sprits eller klicka pannacottan över kompotten. Stick ner en eller flera Noblesse i pannacottan. Ställ in i kyl 30 minuter.

Foto: Petra Villani

 

Foto: Petra Villani